امروز: چهارشنبه 12 دی 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

«رابطه بین منبع کنترل رفتار و میزان تحصیلات معلمان مدارس راهنمایی و دبیران دبیرستان های شهرستان لامرد

«رابطه بین منبع کنترل رفتار و میزان تحصیلات معلمان مدارس راهنمایی و دبیران دبیرستان های شهرستان لامرددسته: ریاضی
بازدید: 99 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 74 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 48

اساساً اگر فرد مسئولیت حالتهای عاطفی خود را در لحظات حال متوجه یا چیزی خارج از وجود خود براند معنایش این است که تحت نظارت نیروهای بیرونی قرار دارد به این معنی که اگر از فرد سوال شود«چرا حالتان بد است» جواب می دهد والدینم با من بدرفتاری می کنند «بد شانسی آورده ام و غیره»

قیمت فایل فقط 3,900 تومان

خرید

«رابطه بین منبع کنترل رفتار و میزان تحصیلات معلمان مدارس راهنمایی و دبیران دبیرستان های شهرستان لامرد

فصل اول

طرح تحقیق

مقدمه

انسان ها بر اساس سرشت کمال خواهی خویش و به وسیله ی نیروی کنجکاوی و جستجو گری خود طالب کشف حقیقت خویش و دنیای پیرامون هستند و دائماً این پرسش در ذهن ما خطور می کند که چرا افرادی موفق به کسب موفقیتهای تحصیلی یا اجتماعی می شوند؟ آیا این موفقیت به علت استعداد و تلاش های فردی آنان است، یا به علت شرایط مساعدی است که برای آن ها فراهم بوده است؟ چرا کشوری در حال ترقی و پیشرفت است و کشوری دیگر، خیر؟

اینها مواردی است که در ذهن جستجو گرما را به تبیین و توجیه هایی وا می دارد تا به جستجو برای درک و فهم امور و علل رویه ها و این که چرا رویدادها به وقوع پیوسته اند بر آییم. این تلاش برای فهم علل رویدادها در حقیقت یکی از مهم ترین منابع انگیزش انسان و به عنوان اصلی مسلط شناخته شده است.

پژوهشگران چنین بر آورد کرده اند که شخصیت هفتاد و پنج درصد از مردم در فرهنگ کنونی جامعه تحت تأثیر عوامل بیرونی شکل می پذیرد تا عوامل درونی. (کریم نیا، 1382)

اساساً اگر فرد مسئولیت حالتهای عاطفی خود را در لحظات حال متوجه یا چیزی خارج از وجود خود براند معنایش این است که تحت نظارت نیروهای بیرونی قرار دارد به این معنی که اگر از فرد سوال شود«چرا حالتان بد است» جواب می دهد. والدینم با من بدرفتاری می کنند «بد شانسی آورده ام و غیره»

همچنین بپرسند چرا خوشحال هستید؟ جواب می دهند. برخی دوستانم با من خوب هستند «شانس به من رو کرده است».

و در این موارد فرد اشخاص یا اشیایی دیگر را مسبب چگونگی امود خود دانسته یعنی از بیرون نظارت می شوند.

شخصی که از درون هدایت می شود کسی است که مسئولیت حالتهای خود را بر دوش خودش می گذارد . اگر از این افراد، آن سوال ها را بنماییم چنین پاسخ هایی خواهند داد. «من در حال حاضر دارای آنچنان توان فکری نیستم که از اندوهگین شدن جلوگیری کنم» «برداشت من غلط است» به این ترتیب فرد از کلمه ی «من» استفاده می کند با این وجود یک چهارم از مردم مسئولیت حالات و کنترل خویش را خود به عهده می گیرند و سه چهارم دیگر عوامل بیرونی را مورد سرزنش قرار می دهند و به این طریق رویدادها مواجه می شوند (جلس، 1379، ص 5)

اصولاً مادر موقعیتهایی که مقتدر باشیم بر آنها کنترل داریم واکنش مثبت تری نشان می دهیم تا در موقعیت هایی که فکر می کنیم چنین کنترلی را دارا نیستیم. مثلاً افرادی که احساس کنترل بر محیط خود را دارند شرایط کاری محیط را مناسبتر و کمتر شلوغ می دانند تا کسانی که احساس چنین کنترلی را ندارند بعلاوه افراد معتقد به داشتن کنترل محیط کاری را لذت بخش تر توصیف می کنند تا کسانی که چنین اعتقادی را ندارند.

بنابراین یا افراد دارای منبع کنترل درونی هستند یعنی موفقیت ها و شکست های خود را عموماً به شخص خود نسبت می دهند، افراد دارای منبع کنترل بیرونی هستند که این افراد موفقیت ها و شکست ها ی خود را معمولاً به عوامل بیرونی از خود نسبت می دهند. (کریمی، 1383 ص 125)

همچنین افراد بیرونی به نشانگان و نشانه هایی که از محیط پیرامون بر می آید بیشتر حساس بوده و به آن توجه زیاد تری نشان می دهند و در حالیکه افراد با منبع کنترل درونی به این نشانه های ظرفیت زیاد توجه نمی کنند (جلس، 1379، ص 92)

افراد با منبع کنترل درونی اضطراب کمتر و اعتماد به نفس بیشتری دارند آمادگی بیشتری برای پذیرفتن مسئولیت اعمالشان دارند و از سلامت روانی و جسمانی بیشتری برخوردارند.

همچنین پیشینه پژوهشهای انجام شده در کشورهای مختلف رابطه معنی داری بین منبع کنترل درونی و پیشرفت تحصیلی را در دانشجویان گزارش دادند.

پژوهش دانیل واسیونز(1976) در مورد دانشجویان کالج نشان داد با وجود کنترل بهره هوشی دانشجویانی که گرایش بیشتری به منبع کنترل درونی داشته اند در آزمون های فراگیر نمره های بالاتری بدست آوردند (فصلنامه رفتار شماره ی 16).

روان شناسان و جامعه شناسان عقیده دارند که با در نظر گرفتن نقش های کلیشه ای پسران بیشتر از دختران در اضطراب هستند، «چرا که جامعه تا حدی نسبت به نشان دادن بعضی از رفتارهای مردانه از جانب زنان از خود انعطاف نشان می دهند.»

بیان مسئله :

شناخت  ویژگی ها و خصوصیات افرادی که در زندگی موفق شدند به ما در شناخت خود در شناخت توانایهایمان و دیگران کمک می کند همچنین به خاطر اعتقادات غلط که نسبت به دین و خدا در بین جوامع اسلامی و جامعه ای که من در آزمودن آن هستم و می بینم ایران باعث مشکلات و کند شدن پیشرفت جامعه شده در تحقیقاتی که صورت گرفته بین ویژگی های خصوصیات افراد یک جامعه و پیشرفت رابطه وجود نداشته که یکی از این موارد راجع به شناخت 2 ویژگی کامل متضاد در افراد است و رابطه آن با یک متغیر به نام میزان تحصیلات است.

در این پژوهش  پژوهشگر می خواهد به این پرسش پاسخ بدهد؟

آیا میزان تحصیلات افراد با منبع کنترل درونی بیشتر از افراد با منبع کنترل بیرونی است؟


اهمیت و پژوهش :

اهمیت و ضرورت پژوهش یعنی از مجموعه اطلاعاتی است که مشخص می کند نتایج این تحقیق تا چه حدی برای محقق و نیز برای دیگران مفید و ثمر بخش است.

با استفاده از نتایج این پژوهش در انتخاب  دانش آموزان مدارس نمونه دولتی و  تیزهوشان دقت بیشتر و بهتری داشته باشیم تا با این کار هم بهترین افراد را انتخاب کرده و هم در صرف هزینه صرفه جویی می کنیم.

در ضمن برای برگزیدن افراد به کارهایی که نیاز به توانمندی و اتکا به نفس بالا دارد. بالاخص  کارهای مدیریتی با در نظر گرفتن این ویژگی (با انجام آزمون منبع کنترل رفتار راتر) پذیرفته و به آنها محصول شود.

هدف پژوهش :

همه روشهای مشاهده و آزمایش که در روانشناسی به کار می رود، می تواند دو هدف داشته باشد، کسی این روشها را به کار می برد یا می خواهد مسائل نظری را حل کند و یا می خواهد یک راه حل منطقی برای یک مسئله بدست آورد.

همانطور که آبراهام مازلو و کارل را جرز درباره افراد خود شکوفا به ویژگی های این افراد که هر کدام از آنها با داشتن چنین خصوصیات و ویژگی های دنیایی را دگرگون و ترقی بخشیدند تحقیق کردند.

هدف پژوهشگر شناخت یکی از این ویژگی که در افراد موفق بالاخص افرادی که در زمینه ی تحصیلی پیشرفت کردند بوده و ارائه نتایج آن به روانشاسان و همه ی کسانیکه در زمینه ی پیشرفت بالاخص تحصیلی با داشتن آزمون و دانشجویان سر و کار دارند تا با تقویت ویژگی در این قشر و حتی دیگر اقشار جامعه به آنها در رسیدن به موفقیت پیروز و بروز توانائیهای بیکران و خدا گونه شان کمک کنند.

فرضیه تحقیق :

میزان تحصیلات افراد با منبع کنترل درونی نسبت به افراد با منبع کنترل بیرونی بیشتر است.

تعریف نظری اصطلاحات :

منبع کنترل :

کنترل را می توان اعمال قدرت، هدایت، یا بازداری اعمال و رفتار دیگران یا خود تعریف کرد.[1]

اسناد :

فرایندی است که افراد به کار می برند تا رویدادها در رفتار را به شرایط زیر آنها پیوند دهند.[2]

اسناد درونی :

در فرایند ارزشیابی افراد به عوامل که از درون فرد برخواسته و فرد را تحت تأثیر قرار می دهند اسناد درونی می گویند مانند کوشش، انگیزه، هوش، فعالیت، دقت و استمرار در مطالعه (نیازی، 1379، ص 13)

اسناد بیرونی :

در فرایند ارزشیابی افراد به عواملی که جنبه ی بیرونی دارند و رفتار فرد را تحت تأثیر قرار می دهند و کمتر در کنترل فرد می باشند را اسناد بیرونی می گویند مانند شانس، تصادف، محیط آموزش، محیط خانوادگی و ... (نیازی، 1379، ص 14)

مکان کنترل بیرونی :

اشخاص با مکان کنترل بیرونی که معتقدند در رفتارها یا مهارتهای آنها در تقویتهایی که دریافت می کنند اثری ندارد، در کوشش برای بهبود موقعیت خود فایده ای نمی بینند. آنان به امکان کنترل زندگی خود در زمان حال یا آینده باور چندانی ندارند (شولتز، 1378، ص 542).

مکان کنترل درونی :

کسانیکه دارای جهت گیری درونی هستند معتقدند که کنترل کاملی بر زندگی خود دارند و منطبق با چنین باور رفتار می کنند... ارزش والاتر برای مهارتهای پیشرفت های شخصی قایل هستند و نسبت نشانه های محیطی که می توانند برای هدایت رفتار خود به کار ببرند هشیارند (شولتز، 1378،ص 542).

تعریف عملیاتی :

مکان کنترل :

شاخص مکان کنترل نمره ای که آزمودنی در آزمون منبع کنترل راتر به دست می آورد.

مکان کنترل بیرونی :

شاخص آن نمره کل هر آزمودنی که 9 یا بیشتر از 9 باشد.

مکان کنترل درونی :

شاخص آن، نمره کل هر آزمودنی که کمتر از 9 باشد.

میزان تحصیلات :

آخرین مدرک تحصلی که هر آزمودنی از مؤسسات آموزش عالی کسب کرده است.

فصل دوم

ادبیات و پیشینه تحقیق

رفتار :

واحد رفتار واکنشی است که نتیجه ی عمل مقابل عامل محرک خارجی و نیاز درونی است با این مفهوم می توان اوضاع و احوالی که نیازهای مخصوصی را محرک واقع شده اند و همچنین نتیجه ی عمل آنها نیاز ها را به تصور آورد.

بنابراین برای شناخت ماهیت و چرایی رفتار باید هم شخصی صاحب نیاز مورد توجه باشد و هم عامل محرک خارجی (مشخص یا شی ء) که با عمل متقابل دارد. (سیاسی،1377)

اسناد:

یکی دیگر از مسائل جالب در سالهای اخیر که بر این نکته تأکید دارد که برخی اعتقادات تغییر رفتار و ابقای آن کمک می کند. برای مثال نیس بت و شاکتر (1966) نشان می دهند که آزمودنیهای معمولی در صورتی که معتقد باشند که بخشی از برانگیخته آنها بیشتر ناشی از قرص است که مصرف کرده اند شوک را بیشتر و بهتر تحمل می کنند.

اسناد کنترل ـ خود:

تصور می شود کسانی که با تقویت کننده های خارجی شکل گرفته است ممکن است تغییر درمانی را فقط به این تأخیر خارجی اسناد دهند و لذا رفتار تغییر یافته خویش را به موقعیتهای بعد از درمان متمم ندهند.

شاید بهتر باشد که درمانگران نسبت به این حساس باشند به بیماران خود گوشزد کنند که تغییر حاصله در درمان بیش از آنکه ناشی از تقویتهای خارجی باشد  منبعث از تلاشهای خود آنان برای تغییر است. (گلد فرید،1370).

چهره های مشخص رفتار :

ـ رفتار انسان ، مدام پیوسته است و در حلول زمان رشد و تکامل پیدا می کند.

ـ رفتار آدمی تلاشگرانه است.

ـ انسان یک مخلوق اجتماعی است. و یاد می گیرد که به رفتارش حاکم باشد.

ـ تجربه های قبلی و آرزوها و اهداف او برای آینده اش به شکل گیری رفتار فعلی او کمک می کند و حوادث امروز نیز در  ساختن آینده او اثر می گذارد.

تعیین کننده های درونی و بیرونی :

ـ موضوعی که در این قسمت مورد بحث است این است که محور علیت در توجبه شخصیت انسان در وجود او است یا خارج از وجود او؟

ـ آیا انسان دارای ارداده آگاهی است و رفتارهای خود را از درون می سازد و یا مانند ماشین است و رفتار ماشین پاسخهای انعکاسی هستند به محرکهای بیرونی؟

از دیدگاه درون کنشی منبع رفتار انسان در درون او است نه بیرون از او... یکی از طرفداران این نظریه به نام آبراهام مزلو به روشنی می گوید که بشر، آینده را درون خود دارد به عکس نفار فوق برداشت برون کنش اعتقاد دارد که رفتار انسان را در اصل واکنشی دست به محرکهای بیرونی از ارگانیسم او. از این دیدگاه علت ایجاد رفتار انسان زیاد به خصوصیات وجودی او بستگی ندارد بلکه وجود او لوحه ی سفیدی است که محیط بر آن اثر می گذارد (دکتر شاملو، 1374، ص 24)

برای مثال تفاوت نظریه ی فروید در مورد اینکه نیروهای نا شناخته  داخلی انسان را کنترل می کنند و نظریه ی اسکینر مبنی بر این که انسان بر محیط اثر نمی گذارد بلکه محیط انسان را تحت تأثیر قرار می دهند.

با این وجود اغلب روانشناسان نظریه خود را بر اساس عوامل درونی و بیرونی بنیان می گذارند در طول زمان تأکید روانشناسان از عوامل درونی و بیرونی و بالعکس متناوباً تغییر کرد امروزه اکثریت غریب به انتفاق تحقیقات به تأثیر متقابل فرد ـ موقعیت تأکید دارند، اگر چه اختلافات اساسی همچنان پا برجاست.

تفاوت های نظری در مو.رد چیستی، چگونگی و موقعیت آن تعامل کماکان باقی است (نیازی،1379،ص 30)

کنترل :

در فرضیات ریچر و آدلر، وایت و ماور، تأکید بر عامل بود و کنترل شدت و احتمالی وقوع اعمال و اثرات آن در رفتار است، ریچر کنترل و عامل بودن رفتار را به عنوان مراحلی که منجر به «یادگیری و امیدوار بودن» می گردد می نامد.

در نظریه ی راتر، کنترل به عنوان یک متغیر مورد انتظار ما از یک وضع به خصوص و یک سلسله موقعیتها تعمیم پیدا می کنند که به صورت مرتب یا متشابه مختصات علمی دارد و یکی از طبقات مهم متغیرها را توصیف شخصیت به وجود می آورد (صادقی سارسری،1379،ص 67).

از دیدگاه روان شناسان واره کنترل دارای دو معنی عمومی است.

الف : کنترل تجربی که نوعی متدولوژی علمی است و در محدوده ی تجربیات علمی عمل می کند.

ب : کنترل به عنوان یک متغیر رفتاری یا به طور روشن توانایی تأثیر گزاردن و دستکاری محیط در نظر گرفته می شود.

چه چیز تعیین موقعیت یا شکست شما در رسیدن به هدفی است، که برای بدست آوردن آن تلاش می کنید؟ برخی مردم از بدین سوال این طور جواب می دهند که تلاش وجدیت خودشان موجب این نتایج شده است و برخی دیگر به این شکل صورت جواب می دهند که نتیجه به این دارد که شانس با آنها بوده یا نه؟

تفاوت میان این دو گروه از مردم نمونه ای از انتظارات تعمیم یافته در مورد محل کنترل در نتیجه ی اعمالشان است آنهایی که موقعیت را به تواناییها و تلاشهای خودشان نسبت می دهند، انتظار دارند تا محل کنترل درونی باشد. از طرف دیگر آنهایی که نتیجه را به تقدیر، شانس یا عوامل خارجی نسبت می دهند انتظار دارند تا محل کنترل خارجی باشد. راتر آزمودنی را بهتر و توسعه داده (مقیاس I- E) تا محل کنترل فرد را سنجش و ارزیابی کند.

نتایج تحقیقات انجام گرفته، نشان می دهد که محل کنترل خواه درونی و خواه بیرونی باشد حداقل در قسمتی تابعی از تجارب زندگی، هر فرد است. افرادی که در محیط های غیر قابل پیش بینی کنترل و بی نظم بزرگ شده اند یا کسانی که حتی به شرایطی زندگی کرده اند که در آن هیچ موقعیتی بدست نیاورده اند (بدون توجه به این که آنها چه کاری انجام داده اند) نباید انتظار داشته باشیم که محل کنترل درونی داشته باشند چرا که چنین موقعیتهایی برای رشد و محل نگهداری سکونت داخلی مناسب نیستند (راس آلن اٌ، ص 240)

تفاوتهای فردی در درک کنترل :

مردم گرایش های تعمیم یافته ای نسبت به زندگی دارند، این که تا چه حد شانس در اتفاقهایی که برای ما می افتد، دخیل است و آیا اساساً مردم قابل اعتماد هستند یا نه ؟ از جمله نمونه هایی از انتظارات تعمیم یافته اندوراتر آنها را در درک و رفتار فرد خیلی مهم می داند.

تحقیقات تازه تر پیشنهاد کرده است که نظریه راتر هر چند ممکن است از نظر کلی درست باشد اما ساده انگاشتن مطلب است به عنوان مثال : اعتقاد به کنترل بیرونی می تواند تلویحاً وجوه مختلفی را شامل شود اعتقاد به قضا و قدر، اعتقاد به افراد قدرتمند دیگر، اعتقاد به یک دنیای سخت و دشوار و از این قبیل.

علاوه بر ماهیت چند وچهی بودن در باورهایی به کنترل و محققان دیگر عنوان کرده اند که ما  دارای باورهای متفاوتی در مورد رویدادهای مثبت و منفی هستیم به عنوان مثال : یک شخص ممکن است معتقد باشد که کنترل قابل توجهی رویدادهای خوشایند زندگی خود دارد در حالی که رویدادهای نا خوشایند تا حد زیادی از حیطه ی کنترل او بیرون هستند و کسان دیگری ممکن است اعتقاد و عکس داشته باشند. یعنی رویدادهای نا خوشایند را در کنترل خود بدانند، اما معتقد باشند  که رویدادهای نا خوشایندی از کنترل آنان خارج است. اگر چه مفهوم مکان کنترل شخصی بدون ابهام نیست اما تحقیقات نسبتاً زیادی نشان داده اند که افراد واقعاً از نظر برخورد با احساس اثر بخش بودن خود با محیط با هم تفاوت دارند (دکتر کریمی، 1383، ص 128)

تغییر پذیری ابعاد و منبع کنترل:

تحقیقات موشکافانه و دقیق دلفل (1982) بین این واقعیت است که اگر چه منبع کنترل یک خصیصه  نسبتاً پایدار شخصیت می باشد، اما جهت گیری آن، بر اثر تجارب زندگی ممکن است تغییر پیدا کند. مثلاً منبع کنترل با افزایش سن، بیشتر، جنبه ی درونی پیدا می کند چرا که افراد با افزایش سن بهتر می توانند رویدادهای زندگی خود را کنترل کنند و مسئولیت بیشتری در قبال زندگی حس می کنند. (بارون،1991)

وارسی های مربوط به بلگره چینی در سال 1982 بیان می دارد وقتی زندگی افراد بوسیله ی رویدادهای غیر قابل کنترل، دچار اغتشاش گردد یا تغییرات متناقض  و آسیب زایی در زندگی آنها رخ می دهد. منبع کنترل آنها بیشتر در جهت بیرونی شدن سوق پیدا می کند. مثلاًزنان و مردانی که از هم جدا می شوند و یا اینکه شغل دوست داشتنی خود را از دست می دهند موضوع کنترل آنها از بعد درونی به سمت بیرونی مبل پیدا می کند یا وقتی که زنان و مردان به سن کهولت می رسند چون نمی توانند کنترل زیادی بر روی محیط اعمال کنند منبع کنترل آنها به سمت بیرون تمایل پیدا می کنند (بارون ، 1991)

مفهوم منبع کنترل :

مفهوم منبع کنترل به شکلهای مختلفی در سراسر تاریخ بشر عنوان شده است در تراژدیهای یونان عقایدی در مورد درماندگی انسان به واسطه قضا و قدر بسیار به چشم می خورد. شکسپیر در نمایشنامه های خود هم به فلسفه و هم به جبر گرایی (عاشقان بد شانس) و هم آزاد گرایی (دروغ در بخت ما نیست در خود ماست) توجه داشته است.

مفهوم منبع کنترل را به شکل جیره اختیار، جامعه شناسان به صورت اراده ی آزاد در مقابل خود بیگانگی و روانشناسان به صورت رفتار گرایی در مقابل فرد گرایی مورد بحث قرار داده اند، نیچه قدرت را مهم ترین پدیده  ی روانشناسی نامید. و آدلر در نظام روانشناسی فردی بیان کرده است که احساس حقارت از طریق تجربه قدرت مشخص بر انسان تسلط پیدا می کند با این وجود آغاز مفهوم کنترل به عنوان یک سازه روان شناختی و به شکل رسمی به دو دهه ی گذشته بر می گردد.

به طور کلی محقق در مورد توانایی خود در کنترل محیط از دیدگاههای مختلف و تحت عناوین گوناگون سخن رانده اند. مفاهیمی مانند رقابت، شایستگی، نومیدی و از خود بیگانگی.

مفهوم کنترل از دیدگاه آلفرد آدلر غلبه بر توانایی است.

در نظر یادگیری راتر نیروی بالقوه رفتاری که در یک موقعیت خاص روی می دهد، تابعی است از انتظاری که فرد از رفتار خود در مقابل پاداش مناسب دارد و همچنین ارزش آن برای فرد، (بیانگرد، 1370)

اندازه گیری منبع کنترل :

اولین تلاش برای سنجش تفاوتهای فردی در انتظار تعمیم یافته توسط فارز (1957) شروع شد. فارز پرسشنامه لیکرت را در 13 ماده مربوط به کنترل بیرونی و 13 ماده  مربوط به کنترل درونی قرار داد. میزان فوق در مطالعات اولیه برای سنجش دو بعد کنترل شد و شواهد قابل قبولی بدست آمد. کار فارز توسط جیمز در سال 1959 دنبال شد.

وی فلسفه ی لیکرت را در 29 سؤال و نیز سؤالات خنثی قرار داد وی موفق شد همبستگی ضعیف ولی معنی داری بین آزمون خود و مو فقیت رفتار در شرایط شانس و مهارت به دست آورد. (بیانگرد، 1370) .

مقیاس 40 ماده ای استریکلند ـ نوویکی با اعتبار و پایایی بالا برای کوکان است که در سال 1973 ساخته شده است.

ـ مقیاس دیگری توسط بارگری به عنوان مطلوبیت کنترل ساخته شده است که میزان تمایل فرد را به کنترل رویدادهای زندگی معین می کند.

نظریه های مختلف منبع کنترل :

دیدگاه شناختی :

این دیدگاه به انگیزه های درونی اعتقاد دارد اما علت رفتار را به جریانهای شناختی و ذهنی که شخص از آنها آگاهی دارد می داند نه انگیزه های درونی که شخص از آنها بی اطلاع است راتر اعتقاد دارد که رشد ناراحتیهای افراد ناسازگار را باید در روابط آنان جستجو کرده او اظهار می دارد که نحوه ی فکر کردن افراد درباره ی وضعیتی که لازم است از عهده آن برآیند به رفتارشان تأخیر می بخشد.

راتر به نحوه ی فکر کردن افراد درباره ی کنترل محیط توجه می نماید و معتقد است افرادی که دارای تمرکز یا کنترل درونی هستند فکر می کنند که کنترل کمی بر رویدادها دارند. کسانیکه دارای تمرکز بیرونی هستند بیشتر مبتلا به اختلالات روانی هستند.

بدین ترتیب کار درمانگر عبارت است از آموزش لازم به مراجعان برای قبول مسئولیت و تغییر کردن از حالت تمرکز بیرونی بر درونی یعنی کوشش در جهت تغییر مراجعان و تقویت کنترل درون آنان ـ این عمل از طریق دوباره سازی فکر مراجعان درباره اوضاع و احوال و آموزش انجام دادن رفتارهای سازگاری و جدید امکان پذیر خواهد بود.

 (آزاد، 1376)

نظریه شخص شناسی مادی :

تأثیر عوامل بیرونی : محیط زندگی هر کس محتوی عاملی است که در چگونگی اعمال و رفتار او تأثیر به سزا دارند نظریه شخص شناسی مادی در برابر نیاز که انگیزه درونی رفتار است به عوامل بیرونی یا محیطی و تأثیر آنها در رفتار نیز توجه دارد. رفتار شخصی فقط ناشی از نیاز مادیست. یعنی انگیزه های درونی او نیست بلکه محیط زندگی او اینکه  او چگونه آنرا می بیند در این رفتار مؤثر است هر اندازه علاوه بر نیازهایی انگیزه های درونی شخصی از عوامل بیرونی و یا محیط او به خصوص اینکه او چگونه آنها را می نگرد و درک می کند (سیاسی، 1377)

موضوع رفتار گراها :

رفتار گراها روی مشاهده ی رفتار کنونی شخص و ارتباط آن با محرکهای پیشامد و محرکهای پیامد متمرکز می شود الگوهای پزشکی کوشش می کنند عوامل درونی که حدس زده می شود مسائل کنونی سازگار را به وجود می آورند. شخص سازنده رفتار گرا در صدد تعیین علل رفتار نمی باشد مانند الگوهای دیگر او نیز در جستجوی علل می باشد. ولی در حالی که الگوهای دیگر علل را در رویدادهای درونی جستجو می نماید رفتار گراها سعی می کند آنها را در محیط پیدا نماید.

به این دلیل برای او تحلیل عملی اهمیت زیادی قایل است.

تصور راتر از ماهیت انسان :

در مورد  مسئله اراده ی آزاد در برابر جبر گرایی، به نظر می رسد که راتر طرفدار انتخاب آزاد است خصوصاً در مورد افرادیکه دارای منبع کنترل درونی هستند. از تأکید راتربر متغیرهای شناختی معلوم است که وی اعتقاد دارد ما می توانیم تجربیاتمان را تنظیم و هدایت کنیم و رفتارهایمان را انتخاب نمائیم. ما ممکن است تحت تأثیر متغیرهای بیرونی باشیم اما می توانیم ماهیت و تعداد آن تأثیر را شکل دهیم. افراد دارای منبع کنترل بیرونی احساس کنترل را درک نمی کند امکان اداره ی آزاد برای آنها وجود ندارد، بلکه معتقدند توسط نیروی بیرونی کنترل می شوند. از نظر راتر، قسمت اعظم آموخته می شود، بنابراین او به عوامل ژنتیکی توجه کمی داشت عمدتاً این تربیت است، نه طبیعت تجربه ماست، نه وراثت مان که رفتارها را هدایت می کند.

هر یک از ما دیدگاهی شخصی را درباره ی دنیا پرورش می دهیم و محرکهار بیرونی را طبق ادراکمان از آنها تعبیر نموده و به آنها واکنش می کنیم پس هر یک از موقعیت روانی منحصر به فرد زندگی و عمب می کنیم. (شولتز، 1378).

طی تحقیقات در ایران بین مدارس شاهد و مدارس غیر شاهد

دانش آموزان دبیرستانی شاهد در مقایسه با همتایان عادی خود نمرات بالاتری در کنترل بیرونی کسب می کنند.

دانش آموزان محروم از پدر غیر شاهد دخترانه در مقایسه با دانش آموزان شاهد پسر، نمرات بالاتری در کنترل بیرونی کسب می کنند.

بین پیشرفت تحصیلی و نمرات هسته کنترل در دانش آموزان شاهد همبستگی منفی و معنی داری وجود دارد.

تحلیل های آماری منتهی به این نتایج شد که هم دانش آموزان شاهد و هم دانش آموزان محروم از پدر در مقایسه با همتایان عادی خود نمرات بالاتری در مقیاس هسته ی بیرونی کسب می کنند.

همچنین معلوم شد که در بین دانش آموزان شاهد، دختران در مقایسه با پسران نمرات بالاتری در مقیاس هسته کنترل بیرونی کسب می کنند. (حسین چادی، 1380)

همچنین کنترل داشتن بر طول دوره ی یک رویداد فشار زانیز از شدت فشار روانی می کاهد.

اعتقاد به کنترل شخصی و سلامتی :

احتمالاً انتظار داشته باشید افرادیکه مرکز کنترل سلامتیشان به طور قوی در درونشان است و با مقیاس محل کنترل اندازه گیری می شود و تمایل دارند که رفتارهایشان را در جهت جلوگیری از بیماری و افزایش سلامتیشان تمرین نمایند. چرا که افراد اعتقاد دارند که با آنها می توانند بر روی سلامتیشان تأثیر بگذارند.

آنها باید رفتارهای مرتبط با حفظ سلامتی را بیشتر تمرین کنند نسبت به افرادیکه به میزان بالایی کنترل خارجی دارند (ضیایی پور، 1382، ص 28).

حال به بررسی متغیر دومی یعنی میزان تحصیلات می پردازیم.

در ابتدا یادآور می شوم به خاطر قرابت و نزدیکی این متغیر با پیشرفت تحصیلی و اطلاعات زیادی که در این زمینه است به بحث و نتیجه گیری درباره ی پیشرفت تحصیلی و سپس میزان تحصیلات می پردازیم.

پیشرفت تحصیلی :

تعاریف

پیشرفت : جلو رفتن و ترقی، پیش رفتن، پیشروی، پیروزی (فرهنگ عمید، 1362) معلومات یا مهارتهای اکتسابی در موضوع های درسی است که معمولاً بوسیله ی آزمایشها شیمی یا نشانه ها و یا هر دو که معلمان برای دانش آموزان وضع می کنند اندازه گیری می شوند. فعالیتهای دانش آموزان در موضوعهای مدرسه ای مانند خواندن، حساب و تاریخ که با مهارتهای آموخته علمی و صنعتی و تربیت بدنی همراه است. (حسینیان، 1377، ص 10)


پیشینه ی پیشرفت تحصیلی :

3 متغیر در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان از اهمیت اساسی برخوردار است.

1ـ میزان تسلط دانش آموزان بر پیش نیازهای مربوط به یادگیری مورد نظر.

2ـ میزان انگیزش که دانش آموزان برای یادگیری دارند.

3ـ میزان تناسب روش آموزش با شرایط و ویژگی ها ی دانش آموزان آنچه که دانش آموزان انجام می دهد سبب یادگیری می شود و نه آنچه که معلم انجام می دهد. (کریم نیا، 1382، ص 92)

در تعریف پیشرفت تحصیلی ما نیاز به تعریف افت تحصیلی داریم. بنابراین افت تحصیلی عبارت است از وقوع ترک تحصیلی زودرس عبارت است از وضع دانش آموزان که در پایان یا در بین دوره ی آموزشی، آن دوره را ترک گوید و یا آن پایه تحصیلی را تکرار کند یعنی یک پایه درسی را که سال قبل در آن پایه بوده را دوباره تکرار کند (فلاح دوست، 1378، ص 72).

آنچه در پیرفت تحصیلی اهمیت دارد، یادگیری است. بدون شک پدیده ی یادگیری مهم ترین پدیده روانی در انسان و موجودات تکامل یافته است به این دلیل که پایه و اساس بسیاری از مسائل است که موجب می شود انسان از نظر روانی از سایر موجودات و دیگر همنوعان خود متمایز گردد


قیمت فایل فقط 3,900 تومان

خرید

برچسب ها : «رابطه بین منبع کنترل رفتار و میزان تحصیلات معلمان مدارس راهنمایی و دبیران دبیرستان های شهرستان لامرد , منبع کنترل رفتار , مکان کنترل درونی , طرح توجیهی «رابطه بین منبع کنترل رفتار و میزان تحصیلات معلمان مدارس راهنمایی و دبیران دبیرستان های شهرستان لامرد , ریاضی , آمار , , , دانلود طرح توجیهی , پروژه دانشجویی , دانلود پژوهش , دانلود تحقیق , پایان نامه , دانل

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر